23948sdkhjf

Ståljätten krokar arm med Envigas – storsatsar på biokol

Outokumpu och Envigas, som arbetar med produktion av biokol, tar ett gemensamt krafttag för att driva den gröna omställningen framåt när ståljätten investerar närmare 113 miljoner kronor i Envigas.

Envigas, med verksamhet i Bureå, har under flera år arbetat med att skala upp verksamheten och samtidigt genomfört projekt inom metallurgisk industri.

Tekniken bygger på pyrolys, där biomassa omvandlas till biokol vid upphettning utan syre. 

– Biokol blir en viktig del i den gröna omställningen. Vätgas i all ära men det är ingen lösning för Outokumpu eftersom väte inte kan användas som reduktionsmedel vid deras ferrokromsmältning på grund av de höga temperaturer som krävs. Och det är ju krom som gör stålet rostfritt. Då är biokol helt rätt verktyg för dem och en avgörande komponent i deras strävan att minska koldioxidutsläppen, säger Envigas vd Lars-Gunnar Almryd.

Under förra året arbetade Outokumpu med en plan för att bygga upp försörjningen av biomassabaserade råvaror för framtiden, så som biokol och biokoks. Med i planerna finns bland annat egen produktion och att aktivt stödja initiativ som redan arbetar med att etablera biokokstillverkning.

I november 2023 tog man investeringen i Envigas i hamn. Samarbetet innebär en gemensam satsning på att utveckla biokolsteknologin och att minska koldioxidutsläppen.

– När man ska bygga en ny industri behöver olika aktörer i värdekedjan ta en risk och gå in aktivt för att det ska hända och Outokumpu vill ta på sig rollen som en aktiv partner, säger Almryd.

Utöver partnerskapet är också processen bakom, och de framsteg som kan göras inom biokolsteknologin, intressanta för stålindustrin i stort.

– Vi har genomfört betydande tester i mindre skala med batchstorlekar på cirka 100 ton, vilket tydligt visar vår kapacitet. Men för att möta den växande efterfrågan på marknaden, där behoven förväntas öka till 350 000 ton fram till 2030, måste vi ta steget upp till en högre nivå, säger Lars-Gunnar.

Envigas vill därmed hitta ännu fler partners för att möjliggöra uppskalning av verksamheten. 

Då Outokumpus behov av biokol skapar en stabil efterfrågan, är bolaget därmed en stabil partner och ett steg på rätt väg för Envigas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109