23948sdkhjf

Historisk satsning på förstärkning av malmpotentiella områden i Sverige

Regeringen ger SGU, Sveriges geologiska undersökning, i uppdrag att förstärka arbetet med att undersöka och kartlägga malmpotentiella områden. Detta för att trygga de metaller som är nödvändiga för samhällets funktion och bidra till grön omställning.

I den budgetproposition som presenterades för 2024 har regeringen beslutat om ett tillskott på 70 miljoner för att utveckla SGU:s arbete med metall- och mineralutvinning i Sverige. 

Av de 70 miljonerna, ska 46 miljoner gå till förstärkning av kartläggningen av malmpotentiella områden.

Energi- och näringsminister Ebba Busch berättar om satsningen i ett pressmeddelande.

– Genom detta uppdrag gör regeringen den största satsningen på flera decennier för att kartlägga malmpotentiella områden i Sverige. Det visar att arbetet med att stärka och utveckla svensk mineralnäring är en prioriterad fråga för regeringen.

För att lyckas med klimatomställningen är en trygg och hållbar mineral- och metallförsörjning A och O.

Idag är Sverige underprospekterat, men Sverige har potential att utvinna flera av de metaller som spelar en huvudroll i Europas industriprocesser. 

Genom att förstärka kartläggningen av metaller och mineraler, vill man främja intresset för prospektering och innebär grunden för uppbyggnaden av hållbara värdekedjor för kritiska råvaror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063