23948sdkhjf

Gränges kvartalsrapport: ”Rekordår trots dämpad efterfrågan”

Idag presenterade Gränges sin kvartalsrapport.

Gränges Q4 2023

Här är några siffror från Gränges kvartalsrapport. Motsvarande kvartal 2022 inom parentes.

Nettoomsättning: 4 967(5 366) miljoner kronor

Periodens resultat: 108 (51) miljoner kronor

Kassaflödet: 693 (679) miljoner kronor

– Det fjärde kvartalet blev en stark avslutning på ett rekordår för Gränges, trots dämpad efterfrågan. Den goda tillväxten i Eurasia och inom Automotive motverkades av lägre volymer i Americas och inom HVAC, främst drivet av minskade lager nedströms under lågsäsong. Jämfört med 2022 var vår globala försäljningsvolym något lägre i kvartalet, och cirka 3 procent lägre för helåret, säger vd Jörgen Rosengren i en kommentar. 

Han kommenterar även året som gått: 

– Det justerade rörelseresultatet för helåret steg till rekordhöga 1,5 miljarder svenska kronor, ett resultat att vara stolt över.

Hur ser det då ut framöver?

– Marknadens efterfrågan är fortfarande svår att prognosticera men förväntas fortsatt vara svag under första kvartalet 2024. Vi förväntar oss en något lägre försäljningsvolym jämfört med första kvartalet 2023, framförallt i Americas. Vår ambition är att under 2024 motverka ökad prispress och fortsatt ökande lönekostnader genom ökade marknadsandelar och kostnadseffektivitet.

Klimatet är viktigt.

– Vi investerar också i hållbar tillväxt, bland annat i ett andra återvinnings- och gjutningscenter i Americas, vilket kommer att göra det möjligt för oss att tillhandahålla produkter med ett mycket lågt klimatavtryck. Vi bildade ett nytt joint venture i Kina för återvinning och hållbart aluminium producerat med hjälp av vattenkraft. När anläggningen är i full drift kommer den att minska våra totala klimatutsläpp avsevärt. Satsningen på tillverkning av batterifolie i alla våra tre regioner gick framåt enligt plan och vi ser ett stort kundintresse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11