23948sdkhjf

Kobolt från Kongo – ingen omöjlighet för Northvolt

Northvolt vill under året köpa kobolt från en stor industriell aktör i Demokratiska republiken Kongo, DRK. Detta för att undvika mindre gruvor där barn ofta jobbar.

Kobolt utgör en viktig del i batteritillverkningen och DRK står för nästan 60 procent av världsproduktionen, skriver Dagens industri.

Northvolt menar att det är svårt att helt undvika DRK, vars gruvbransch ofta visat på flera missförhållanden, då andra koboltproducenter är Kina och Ryssland.

Eftersom kobolt är en så viktig metall för Northvolt inledde bolaget, redan 2017, ett samarbete med Kongo för att på sikt kunna köpa kobolt därifrån, berättar Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt.

Northvolt har därför gått med i organisationen Fair Cobolt Alliance som arbetar för en hållbar gruvsektor, framför allt i de mindre gruvorna.

Dagens industri frågar Nehrenheim om det finns någon risk att vara med i ett samarbete om allt fortsätter som vanligt i gruvorna. 

Det menar hon att det gör. Därför är det viktigt att Northvolts medlemskap bidrar till något och de kommer att granska källorna.

– Vi kommer inte sluta att resa och bilda oss vår egen uppfattning, säger hon till tidningen.

När man varit på plats har Northvolt beslutat att inte köpa kobolt från de småskaliga gruvorna, utan istället vill man sluta avtal med en större industriell gruva.

– Vi tror att vi kanske under det här året kan tänka oss att ha en källa av kobolt i Kongo, förklarar Nehrenheim.

Men de kommer inte lägga alla äggen i en korg. I stället siktar man på att ha flera källor.

När nickelhalten i batterier ökar, minskar behovet av kobolt, vilket kommer innebära att behovet av nybrutet kobolt kommer att minska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094