23948sdkhjf

Nya framsteg för Hybrit

Ytterligare ett viktigt steg har tagits för stålsatsningen Hybrit, denna gång gäller det elförsörjningen.

Svenska kraftnät har skickat in en ansökan om tillstånd att få bygga kraftledning mellan Porjusberget i Jokkmokks kommun och Naalojärvi nära Vitåfors i Gällivare kommun. 

Den 50 kilometer långa 400-kilovoltsledningen gör det möjligt att öka effektuttaget i regionen samtidigt som den ska förse Hybrits pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp med ström. Målet är att ledningen ska tas i drift 2026.

– Vi ska bygga ledningen på halva tiden mot vad det brukar ta att genomföra ett sånt här projekt. När vi nu skickat in ansökan tar vi ytterligare ett steg på väg mot det målet, säger Tomas Bergsten, projektledare på Svenska kraftnät, i en kommentar.

Till en början kommer den nya ledningen ha en kapacitet på 900 megawatt och när ytterligare förstärkningar gjorts i nätet kommer den kunna leverera upp till 1500 megawatt. Budgeten för ledningen ligger på 743 miljoner kronor och till det tillkommer en ny transmissionsnätstation i Naalojärvi i närheten av Gällivare, som förväntas kosta 172 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078