23948sdkhjf

Svenska storbolag säger nej till metallutvinning på havsbotten

Att leta mineraler och metaller på havsbotten är omdebatterat. Nyligen fick Norge grönt ljus för havsbottenbrytning, men svenska bolag som Northvolt, Scania och Volvo motsätter sig den alternativa gruvbrytningsmetoden.

Att låta en dammsugare leta efter mineraler på havets botten, kan ses som en framtidsvision för många gruvbolag. Utvecklingen leds just nu av en ett antal mindre gruvbolag och nästa år väntas de första projekten starta. Det skriver Dagens industri.

Mineralklumparna som man letar efter består bland annat av kobolt, magnesium, nickel och koppar – eftertraktade metaller i den gröna omställningen.

Men klumparna fungerar som hem för många arter och flera forskare har slagit larm om att utvinningen kan leda till permanenta skador, vilket har gjort att flera länder ställt sig kritiska till metoden, däribland Sverige och Tyskland.

18 stater, Sverige inräknat, har därför krävt ett internationellt moratorium, ett försiktighetsuppehåll, som innebär stopp tills dess att man analyserat konsekvenserna. Flera industribolag har också valt att sätta ner foten, skriver Di.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125