23948sdkhjf

Ståljätten investerar 335 miljoner för att minska utsläppen

Ståljätten Outokumpu investerar 30 miljon euro, cirka 335 miljoner kronor, i en pelletsanläggning för biokoks i Torneå. Detta för att påskynda minskningen av direkta utsläpp.

Genom att ersätta fossil koks med förnybara råvaror från biomassa minskar de direkta utsläppen från verksamheten drastiskt. Därför har Outokumpu nu tagit beslut om att investera i en pelletsanläggning för att producera biokoks vid sin anläggning i Torneå.

Målet är att starta produktionen i mitten av 2025.

Outokumpu har det senaste året tittat närmare på möjligheten att etablera egen produktionsanläggning för biokoks i industriell skala och arbetat med en färdplan för att bygga upp försörjningen av biomassabaserade råvaror för framtiden. 

Genom investeringen av en pelletsanläggning för att pelletera externt utvunnet biokol till biokoks vid anläggningen i Torneå, tar man nu ett steg på resan. Detta innebär en minskning av koldioxidutsläppen med 82 000 ton.

Biokoks kommer därefter att användas i ferrokromverksamheten som reduktionsmedel för att ersätta fossil koks. I dagsläget är biokoks det bästa alternativet för att ersätta fossil koks i ferrokromproduktionen.

– Användningen av biomassabaserade råvaror erbjuder spännande nya möjligheter att minska de direkta utsläppen. Vi uppnådde stora milstolpar tidigare i år med framgångsrika produktionstester med biokoks, vilket har gett oss självförtroende att ta nästa steg och bygga vår egen pelletsanläggning, säger Timo Huhtala, General Manager för biokoksprojektet på Outokumpu, i en kommentar.

Pilotanläggningen i finska Torneå gör det möjligt att vidareutveckla processen och produkten så att en expansion kan vara möjlig framåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078