23948sdkhjf

GM och Honda inleder samarbete

Samarbetet omfattar nästa generations bränslecellsteknik
General Motors och Honda har inlett ett långsiktigt samarbete kring utvecklingen av nästa generations bränsleceller och vätgasteknik, med år 2020 som mål för lansering. Bolagen menar att samarbetet kommer att bli en framgång bland annat genom att dela kunskap och utnyttja stordriftsfördelar.

–Det här samarbetet bygger på Hondas och GM:s styrkor som ledande utvecklare av vätgasdriven bränslecellsteknik, säger Dan Akerson, GM:s ordförande och koncernchef, i ett pressmeddelande. Vi är övertygade om att detta är det bästa sättet att utveckla denna viktiga teknik, som har potential att bidra till att minska beroendet av olja och etablera hållbara transporter.

GM och Honda planerar också att samarbeta med andra intressenter för att utveckla tankningsinfrastrukturen, vilket är avgörande för att konsumenterna ska se fördelarna och ge sin acceptans för tekniken.

Bränseceller en teknik för framtiden
Bränslecellsteknik möter många av de stora utmaningarna som bilar har idag: petroleumberoendet, utsläpp, effektivitet, räckvidd och tankningstider. Bränsleceller kan drivas med förnybar vätgas från källor såsom vindkraft och biomassa. Det enda utsläppet från bränslecellsfordon är vattenånga. Dessutom kan bränslecellsfordon ha en räckvidd på upp till 65 mil, tankas på så lite som tre minuter, och framdrivningstekniken kan användas på små, medelstora och stora fordon.

–Av alla tekniker med låg miljöpåverkan är det bränslecellsdrivna fordon som har flest fördelar vad gäller räckvidd och tankningstid om man jämför med konventionella drivna bilar. Honda och GM vill öka utvecklingstakten av den här viktiga tekniken. Genom samarbetet kommer vi att skapa ett avancerat system med stor kapacitet som dessutom kommer att vara överkomligt i pris, säger Takanobu Ito, vd och koncernchef för Honda Motor Co Ltd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093