23948sdkhjf

Så lyckades gjuteriet spara energi – vill utöka tekniken till samtliga enheter

Nyligen har järngjuterier BIRN avslutat ett lyckat AI-projekt tillsammans med Pour-tech AB med syfte att optimera doseringen av smält järn från gjutmaskiner till formar för att minska energiförbrukningen. Nu planerar man att använda tekniken i samtliga gjuterienheter.

Genom att installera två lasersensorer på gjuteriets hällenheter har man med hjälp av AI övervakat hur det flytande järnet doseras i formarna, något som är väldigt viktigt att analysera vad gäller energiförbrukning.

Lars Jörgensen, CTO på BIRN, berättar mer.

– Tekniken hjälper oss att spara en betydande mängd energi eftersom exakt dosering in i formarna är avgörande för att bestämma den exakta mängden energi som behövs för att fylla formarna tillräckligt och låta den smälta metallen flöda perfekt in i formarna.

Projektet startade redan 2020 då tekniken samlade in data från gjutningsproduktion. Sedan testades tekniken i verksamheterna vilket visade på minskad energiförbrukning. Därför vill man nu utöka tekniken till alla gjuteriets gjutenheter.

– Hållbarhet är en av hörnstenarna i BIRN Groups övergripande företagsstrategi och vi arbetar kontinuerligt strategiskt med att minska och optimera vår energiförbrukning. AI-teknik, med sin betydande energioptimeringspotential, lovar att inte tala om de ekonomiska fördelarna, eftersom lägre förbrukning uppenbarligen har en positiv inverkan på våra elräkningar, säger Lars Jörgensen.

Teknologin "EASYpour TM" utvecklades av Pour-tech AB, som arbetar med automatiska hällösningar, och testades hos BIRN innan den lanserades på marknaden.

– Vår AI-teknik fungerar utifrån datainsamling som var tvungen att samlas in i det första steget. I samarbete med BIRN fick vi chansen att fylla vår databas med viktig information under en längre period och data för att skaffa kunskap innan den introducerades i en produktionsprocess. Vår EASYpour TM-teknik hade möjlighet att lära av några av branschens bästa gjutoperatörer på BIRN och kan kontinuerligt optimera gjutningen och försöka bibehålla ett högt och konsekvent resultat av gjutningen, säger Oliver Schmitz från Pour-tech.

Men Jörgsensen vill understryka att tekniken inte kommer att ersätta de mänskliga gjutoperatörerna, utan kommer ge dem mer tid att fokusera på andra uppgifter.

– Tekniken är en stor hjälp för våra operatörer, men den kan absolut inte ersätta dem i hela processen. Det fungerar i huvudsak som en skicklig assistent, som hjälper till att optimera hällprocesserna samtidigt som operatörer kan ta prover på smält järn och utföra andra specialiserade uppgifter, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079