23948sdkhjf

Plannja blir först med fossilfritt stål i takplåtar

Plannja blir först i Skandinavien att leverera takplåt i SSAB:s fossilfria stål till bostäder.

Första leveransen går i januari 2024 till ett bostadsområde i Björröd i Västa Götaland, som just nu byggs av OBOS. En extra miljöbonus är att takprodukten Plannja Trend, som används i bostadsområdet, som har en biobaserad färgbeläggning med svensk rapsolja.

Produkterna, i det fossilfria stålet, produceras vid Plannjas produktionsanläggningar i Järnforsen och Landsbro.

– Vi strävar efter att leda bygg- och hustillverkningsindustrin mot en fossilfri framtid. Genom att introducera fossilfritt stål i våra tak- och fasadprodukter kommer vi att kunna minska koldioxidavtrycket avsevärt från den byggda miljön. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda bostäder med plåttak av fossilfritt stål. Hållbart byggande har fått en helt ny dimension, säger Torbjörn Henrysson, Business Director på Plannja Steinwalls AB, specialiserade på plåtprodukter för småhusindustrin, i en kommentar.

När det fossilfria stålet produceras avges vatten i stället för koldioxid som restprodukt. Utsläppen kommer också att minimeras genom användning av grön energi och val av material- och logistikalternativ med lägsta möjliga miljöpåverkan.

Nästa år kommer både Ruukki Construction och Plannja, som är en del av Ruukki Construction, att påbörja fler projekt med produkter i fossilfritt stål.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.128