23948sdkhjf

Finska ståljätten planerar kärnkraftverk nära Sverige – svenskar upprörda

Finska stålverket Outokumpu vill bygga ett minikärnkraftverk i Torneå, nära den svenska gränsen. Nu undersöks möjligheterna och flera ställer sig negativa till planerna.

Outokumpu, som använder mest el i hela Finland, vill sänka sina koldioxidutsläpp och undersöker nu om en minireaktor är rätta vägen att gå. 

Kärnfysikern Kristina Tiilas, som är ansvarig för förstudien, berättar för P4 Norrland att ett minikärnkraftverk är hälften så stort som ett vanligt och att de redan används i Kina och Ryssland.

Ett informationsmöte om förstudien hölls nyligen i Haparanda, där flera åhörare reagerade på planerna.

– Jag blev genast arg, säger en av besökarna på plats till P4 Norrland. Jag litar inte på teknologi angående kärnkraftverk.

En annan Haparandabo var bekymrad över hur vattnet och fiskarna i Bottenviken skulle påverkas när havsvatten ska användas för att kyla ner kärnkraftverket.

Förstudien ska bland annat undersöka de möjliga tekniska lösningarna, den ekonomiska lönsamheter och vilka konsekvenser det kan ha för miljön. Man har även inlett provborrningar.

Efter att förstudiens resultat analyserats, efter cirka sex till tolv månader, kommer Outokumpu ta ett eventuellt investeringsbeslut.

Men det krävs också att Finlands regering, riksdagen och strålsäkerheten ger klartecken för minireaktorn som i bästa fall kan stå klar om cirka tio år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078