23948sdkhjf

Byggstart för SSAB:s miljardsatsning – statsministern på plats

Nu börjar SSAB:s omställning på riktigt och statsministern närvarade.

SSAB har tidigare fattat ett inriktningsbeslut om att ställa om hela det nordiska produktionssystemet till omkring 2030 samt i år fattat beslut om att investera 6,2 miljarder kronor i en ny ljusbågsugn med tillhörande råvaruhantering i Oxelösund. Investeringen i Oxelösund är ett viktigt steg i SSABs omställning till fossilfri stålproduktion och att i stort sett bli ett fossilfritt företag. 

Nu var det dags för startskottet för bygget. På plats för byggstart var bland annat statsminister Ulf Kristersson samt SSAB:s vd Martin Lindqvist.

– Nu startar vi den storskaliga byggnationen och omställningen av SSABs nordiska produktionssystem. Att ersätta masugn med elektrisk ljusbågsugn är en mångmiljardinvestering. Att vi ställer om vårt nordiska produktionssystem kommer att ha en positiv inverkan såväl globalt som lokalt och hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt behåller vi lokala jobb och förbättrar den omgivande miljön, säger Martin Lindqvist i en kommentar.

Övergången till ljusbågsugn gör att bolaget bara från Oxelösund kan minska de svenska koldioxidutsläppen med cirka 3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078