23948sdkhjf

Utökade maskinparken: ”Nu kan vi skära tyngre och större”

För Luni Metall blev investeringen i en rörlasermaskin startskottet på en bredare och snabbare tillverkning. Vi pratar med vd Sven Lagerström. 

Hillerstorpsföretaget Luni Metall är leverantör inom plåt, svets, montering och konstruktion och grundades 1985.

En lasermaskin 2009 gjorde att företaget succesivt ändrade produktionen mot legotillverkning.

– Från 2018 har vi tagit ytterligare steg mot att bli en mer komplett systemleverantör med såväl helhetslösningar som enskilda produkter inom en rad olika branscher, berättar Sven Lagerström. Idag hanterar vi fler slutprodukter där vi får använda hela processkedjan.

När företaget behövde hitta ett komplement till att stansa hål i stansmaskinen nappade man snabbt på rörlaserskärningstekniken. 

– Med rörlasern sparade vi tid då vi kan göra mer än bara perforera röret som att kapa och skära specialhål utan verktyg, säger Karl Danielson, delägare och verksam inom produktutveckling och konstruktion.

Det senaste tillskottet på rörlaserfronten är en TruLaser Tube 7000 som både erbjuder 2d- och 3d-laserskärning och som är tillverkad för rör i extra stora format. Den installerade man i somras. 

– Det var viktigt att kunna bredda oss på vilka rörstorlekar vi kan hantera, säger Karl. Den befintliga maskinparken hade viss diameterbegränsning med nu klarar man 250 millimeter i diameter, 40 kilo per meter och upp till 10 tjocklek millimeter i konstruktionsstål.

Han förtydligar för oss: 

– Vi kan skära större och tyngre rör. Gänga och försänka direkt i maskinen. Med maskinen ökar kapaciteten vilket ger möjlighet till nya kunder och branscher.

Man ville åt en maskin som klarar mycket och övervägde noga extra funktioner. Vd:n berättar att det viktigaste var att integrera teknologipaketet för flytborrning och gängning i maskinen tillsammans med Bevel Cut.

Paketet innebär att man inte behöver göra flytborrning och gängning manuellt i två steg utan båda görs i rörlasern. Bevel Cut gör att man kan vinkla skärhuvudet och på så sätt skära sneda snitt på upp till 45°.

– Den här tjänsten öppnar upp för nya kunder men även för befintliga som tidigare själva har satt in en gänginsats på detaljen efter leverans från oss, säger Sven. 

Han förklarar att företagets bredd nu ökat.

– En vanligt förekommande artikel vi tidigare producerade 60 av i timmen kan vi nu i den nya maskinen tillverka 120 stycken av, berättar Sven. Det går så fruktansvärt snabbt att vi knappt hinner med, skrattar han.

Ska bolaget blicka framåt ser det ljust ut. De senaste åren har man vuxit i såväl antal anställda som i omsättning. Idag är Luni Metall 36 stycken och på sikt vill man bli fler. Vi frågar om det kommer investeras i fler nya maskiner. Sven Lagerström svarar: 

– Inget bestämt men en kantbock med automatiskt verktygsbyte finns på önskelistan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093