23948sdkhjf

Dramatiska siffror i Sinfs underleverantörsbarometer

Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, blev bekymrad när hon fick se de dramatiska sifforna i Underleverantörsbarometern. På Elmia Subcontractor går hon igenom siffrorna från tredje kvartalet.

En fjärdedel har en ökad omsättning. 

– Många kanske tänker att det är bra, men föregående kvartalet uppgav 40 procent att de hade en ökad omsättning, säger hon på scen, förklarar hon.

Hon fortsätter:

– Det är tydligt att vi är en lågkonjunktur.

Sammantaget visar Sinf:s underleverantörsbarometer för tredje kvartalet 2023 en pessimistisk framtidssyn. Tidigare har vdn upplevt att underleverantörerna ofta haft en ljus syn på framtiden. Omsättningsminskningen är den största sedan pandemin.

Siffror från Underleverantörsbarometern

  • 90 procent tror att lågkonjunkturen kommer fortgå i sex månader eller mer.
  • Andelen underleverantörer som tror på ökad lönsamhet har minskat från 28 procent till 19 procent.
  • 38 procent uppger att de förväntar sig en minskning av orderingången. Det är den största minskningen på 15 år.
  • 30 procent har drabbats av försenade leveranser.
  • 75 procent uppger att vi snart är, eller är mitt uppe i en lågkonjunktur.
  • 59 procent uppger oförändrad produktivitet.
  • 36 procent uppger att omsättningen blir oförändrad.
  • 27 procent uppger att kunderna kommer att flytta hem mer produktion.
  • 18 procent uppger tror att de behöver öka sin personalstyrka.

Källa: Sinfs Underleverantörsbarometer

– Under de år jag har presenterat underleverantörsbarometern har jag inte sett så mycket pessimism utöver coronakrisen som i senaste mätningen, säger Sanna Arnfjorden Wadström. 

Trots den utbredda pessimismen finns det företag som är investeringsvilliga. Enligt barometern har 64 kapital för detta.

– Investeringsviljan är god trots allt. Många företag vill göra investeringar men det är inte alltid man vågar. Viktigt att jobba hårdare med sälj och marknadsföring för att kamma hem de sista affärerna, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

I Underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet framkommer det att underleverantörerna har svårt att generera vinst, 37 procent har upplevt minskad lönsamhet och att kostnadsökningar har drabbat företagen.

– Historiskt har avvaktan haft dämpande effekt på tillväxt och investeringar. Så det gäller att våga göra rätt avvägningar för att inte stanna av helt, menar vdn.

Anledningen till dödläget förklaras med den ekonomiska osäkerheten, det inhemska likväl som globala läget. Sanna Arnfjorden Wadström menar att företagen vill mycket men vågar inte. Enligt Sinfs vd är lösningen att Regeringen och Riksbanken sätter in stimulansåtgärder, i form av exempelvis minskad ränta. Detta kan bidra till ökad tro på framtiden.

– Budgeten nästa år är den största oron. Det finns driv hos företagen men det är svårt att våga. Det är viktigt med stimulans från regeringens håll. Vi behöver en starkare krona och sänkt ränta, avslutar Sanna Arnfjorden Wadström sin förklaring på scen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078