23948sdkhjf

Skolbesök ska få unga intresserade av plåtslagaryrket

Nära 500 plåtslagare behöver anställas i Västra Götaland inom tre år. För att uppmärksamma yrket har Plåt & Ventbyrån besökt Viktoriaskolan i Skara för att delta i en plåtslagarlektion.

Idag finna det fyra gymnasieskolor i Västa Götaland som erbjuder plåtslagarutbilning med egen verkstad. Katedralskolan i Skara är en av skolorna och där har man endast tagit emot två plåtslagarelever det senaste året.

– Det är viktigt att synliggöra yrket och att informera om det redan på högstadiet så att det finns i huvudet på eleverna när de ska välja gymnasium. Det handlar om att plantera små frön tidigt. Söktrycket är i dag för lågt och det är viktigt att det uppmärksammas, säger Per-Åke Pettersson (S), kommunalråd Skara kommun, som också fanns på plats.

500 plåtslagare behöver anställas inom länet, vilket är svårt att uppnå då elevunderlaget är begränsat och kännedomen för plåtslagaryrket är lågt. 

– Det har varit ett underskott på plåtslagare under många år och vi har aldrig kommit ifatt. Företag kan inte expandera, och man kanske till och med byter takmaterial för att det inte går att få tag på plåtslagare. Taket är vår främsta försäkring för att huset ska stå i många år. Det här yrket syns inte och just därför måste vi komma ut och visa upp det, säger Niklas Angelöf, utbildningssamordnare på Plåt & Ventbyrån, i ett pressmeddelande.

Vetskapen om vad en plåtslagare gör är begränsat, vilket är synd då det finns goda framtidsutsikter och möjligheterna till anställning efter studietiden är hög. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078