23948sdkhjf

Världens första byggnad i fossilfritt stål nu invigd

Idag invigdes världens första byggnad i fossilfritt stål i Lund. Metal Supply var på plats för att ta del av den historiska dagen.

Peab har som första byggbolag använts fossilfritt stål i en byggnad. Byggnaden, som är beställd av fastighetsbolaget Wihlborgs, är en industrianläggning på 6 000 kvadratmeter. Det fossilfria SSAB-stålet, tillverkat med Hybrit-metoden, har använts i tillverkningen av sandwichpaneler till delar av byggnadens väggar som producerats av Ruukki Construction i Finland.

På plats på invigningen fanns bland annat Jesper Göransson, koncernchef på Peab, Stefan Danielsson, affärsområdeschef på Peab, Christina Friborg, hållbarhetschef på SSAB, Sami Eronen, vd för Ruukki Construction och Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

– Jag är stolt att det sker i Sverige, säger Peabs Jesper Göransson. Att vi är först i världen att implementera fossilfritt stål i byggnadsprojekt tycker jag är riktigt imponerande!

Även Ruukki Constructions vd Sami Eronen log stolt under samtalet.

– Det är nu det händer! Vi är mycket stolta att vara en del av det här projektet. Fossilfritt stål är framtiden och kommer inte att ses som ett undantag, utan en standard.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var även hon på plats i Lund denna dag, när staden blev lite grönare.

– Ofta sitter jag och bläddrar i papper på kontoret, men när det sker extra spännande händelser, som här idag, måste jag komma ut och bevittna det på plats. 

Hon förklarade att det idag är en stor dag för alla som är intresserade av omställningen och att vi nu står med möjligheterna framför oss.

– Vi är alla här idag för att se ett tydligt och konkret exempel på hur man kan agera för att ställa om till fossilfrihet. Och vi som arbetar i politiken måste var möjliggörare för den här omställningen och skapa förutsättningar för marknaden att driva på med innovation och teknikutveckling som kan möte de utmaningar som vi står inför med global uppvärmning.

Avslutningsvis sade Pourmokhtari att framtiden för alla industrier är det fossilfria – och ligger man steget före, kommer det också att generera vinst.

Vi fick oss en kort pratstund med SSAB:s hållbarhetschef Christina Friborg. 

Det är mycket prat om att Sverige ligger långt fram när det kommer till innovation och i detta fall fossilfritt stål – hur kommer det sig egentligen? Varför ligger just Sverige i topp?

– Jag tror att det beror på att vi har en historik av samarbete inom industrin. Vi har lättare än många andra att skapa den här typen av partnerskap som Hybrit är ett exempel på. Det är nog en viktig nyckel till att vi hamnat långt fram, i alla fall i detta projekt. 

I början av nästa år blir kontraktstillverkaren Inpac första hyresgäst i den historiska byggnaden.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063