23948sdkhjf

Nya möjligheter att använda gasmetallbågprocesser i industrin

Gasmetallbåge har länge använts i metallsmältningsprocesser och på senare år tekniken etablerats inom 3D-printing. Pradip Aryal, doktor i produktionsteknik vid Högskolan Väst, har utvecklat en avancerad matematisk simuleringsmodell som ger mer förståelse för processen – och banar väg för nya tillämpningar.

Pradip Aryal berättar att gasmetallbågsprocessen idag används för produktion av stora metallkomponenter. Det kan vara allt från turbinblad till hela brokonstruktioner. 

Många industrier, däribland stålindustrin, går ut på att svetsa samman metallstycken, vilket ofta sker med hjälp av gasmetallbågprocessen som är en mycket utspridd teknik. Men den är svår att förstå sig på, berättar Aryal för oss.

– Det är så gott som omöjligt att experimentera och observera processen. Därför har vi tagit fram en matematisk modell för att lättare förstå processen, säger han.

Han fortsätter:

– Det finns redan sådana modeller men den här är med avancerad än tidigare. På så sätt förstår vi vad som kommer att hända under processens gång.

För tillverkningsindustrin är simuleringsmodeller ett allt mer viktigt verktyg då man kan simulera produktionsprocessen i förväg och på så sätt minska eventuella defekter. 

– För att bedöma modellens tillförlitlighet genomförde jag parallellt en serie fysikaliska experiment. Resultaten visade att simuleringsmodellen med hög säkerhet kan förutspå hur processparametrarna påverkar kvaliteten på den färdiga komponenten, berättar Aryal.

Med simuleringsmodellen kan man också skräddarsy specifika materialegenskaper hos slutprodukten, vilket gör att industrin kan använda sig av gasmetallbågprocessen i större utsträckning.

Pradip Aryal ser stor potential i modellen.

– Det finns spännande möjligheter. Att exempelvis utveckla djupare förståelse för olika aspekter av processen som porositet och sprickdefekter, och genom att finjustera processparametrar, uppnå exakt kontroll av materialegenskaper. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079