23948sdkhjf

Utmanande i Europa för Outokumpu

Idag har Outokumpus publicerat sin delårsrapport.

I sin delårsrapport beskriver koncernchefen och vd:n Heikki Malinen att bolaget upplevde en mycket utmanande marknadsmiljö i Europa under kvartalet. Han menar också att kvartalet speglade den cykliska karaktären för den rostfria stålbranschen.

– Tack vare vår geopolitiskt diversifierade tillgångsportfölj och ett stabilt resultat i Amerika levererade vi 51 miljoner euro i justerad EBITDA under tredje kvartalet. Våra leveranser av rostfritt stål minskade med 11 procent jämfört med andra kvartalet, i linje med säsongsmässiga variationer.

Siffror från det tredje kvartalet:

  • Leveranserna av rostfritt stål uppgick till 449 000 ton (491 000 ton)*.
  • Justerad EBITDA uppgick till 51 miljoner euro (304 miljoner euro).
  • EBITDA var 18 miljoner euro (304 miljoner euro).
  • Det operativa kassaflödet var -11 miljoner euro (238 miljoner euro inkl. avvecklad verksamhet).
  • Nettoskulden uppgick till 29 miljoner euro (30 juni 2023: -9 miljoner euro).

Outokumpu

Heikki Malinen beskriver Outokumpus gedigna miljöarbete och säger att fokus ligger på energieffektiviseringar, vilket är avgörande för stålbranschen då det kommer att minska utsläppen och kostnaderna. 

– Vi siktar på att förbättra vår energieffektivitet med 8 procent i slutet av 2024 och har nu uppnått över 20 procent av det målet, vilket resulterar i besparingar på 9 miljoner euro. Våra team har tagit fram innovativa lösningar för att påskynda denna stora förbättring. Redan nu står det klart att vi kommer att överträffa vårt mål på 8 procent, men det kommer att ta ytterligare tid.

Framåt förväntas leveranserna av det rostfria stålet att öka med 0 till 10 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med det tredje. Med dagens råvarupriser förväntas också vissa råvarurelaterade lager- och metallderivatförluster realiseras under nästa kvartal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078