23948sdkhjf

Plåt, glas och tegel – ett vinnande koncept

Att blanda gammalt och nytt kan ofta vara ett vinnande koncept. Ett exempel på det är Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad där äldre tegel möter modern plåt och glas.

För att behålla byggnadens karaktär valde man att använda kortenplåt och glas, vilket gjorde att materialen samspelade och kulörerna kompletterade varandra.

– Det var ambitionen att ha en transparent fasad i påbyggnaden mot norr, ett stort fönster som accentuerade kontrasten mellan den industriella plåten och den varma mjuka trästommen inne i huset. Glasfasaden var unik och fick lösas med särskilt utformade detaljer för att klara brandskyddskraven mellan våningarna. Det krävde ett nära och fint samarbete med fasadleverantören och brandkonsulten, berättar Daniel De Sousa Barrera på arkitektbyrån Tengbom i en kommentar.

Trikåfabriken är ett bra bevis på att det går att kombinera både funktion och design där naturliga material och återvunna produkter skapar en hållbar och klimatsmart byggnad som kommer att hålla i många år framöver.

Fakta om projektet: Kunden var Scandifront och de Wiconaprodukter som använts är Wicline och Wictec. Bakom projektet står arkitektbyrån Tengbom.

Om Wicona by Hydro:

Under de senaste decennierna har varumärket Wicona utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar. 

Wicona ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter.

Wicona

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094