23948sdkhjf

Norrbottningarna mer positiva till arbetsmarknaden

Storsatsningar på fossilfritt stål, batteritillverkning och gruvdrift innebär att flera tusentals nya medarbetare behöver anställas kan ligga till grund för norrbottningarnas ökade optimism över arbetsmarknaden i länet.

En undersökning från kompetensförsörjningsföretaget Lernia, som genomförts av Demoskop, visar att 73 procent av de boende i Norrbotten är positiva till utvecklingen på arbetsmarknaden. Det är en ökning från förra årets 67 procent.

– Det är tydligt att optimismen är stark i Norrbotten och synen på arbetsmarknaden inte påverkas på samma sätt av det tuffa ekonomiska läget. Både företag såväl offentlig verksamhet kämpar med att hitta rätt kompetens. För att vara konkurrenskraftig behövs både kompetensutveckling men även att kunna tänka sig bo där jobben finns, säger Jan Collin Saxer, regionchef på Lernia, i en kommentar.

Intresset för att jobba inom den producerande industrin är också större i Norrbotten än landet i genomsnitt. I Norrbotten kan 56 procent av de boende tänka sig ett industrijobb, jämfört med 45 procent för landet i stort.

Topplista över optimism kring att framtiden för arbetsmarknaden i regionen/länet där man bor, rangordnat från störst till minst optimism. Län med fler än 80 respondenter.

Norrbotten 73 %

Västerbotten 64 %

Stockholm 49 %

Blekinge 49 %

Halland 47 %

Uppsala 47 %

Västra Götaland 45 %

Västmanland 45 %

Örebro 45 %

Värmland 44 %

Jönköping 43 %

Skåne 42 %

Västernorrland 42 %

Kronoberg 41 %

Östergötland 39 %

Södermanland 39 %

Dalarna 38 %

Kalmar 38 %

Gävleborg 23 %

Lernia

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063