23948sdkhjf

Nytt kiselprojekt ska få tillbaka Europa i matchen: "En gamechanger"

KTH ska tillsammans med start up-företaget Green14 ta upp kampen mot Asiens kiseldominans. Detta genom att bygga en reaktor som ska producera grön kisel.

Snart ska en reaktor byggas vid institutionen för materialvetenskap. Här ska forskare utveckla en mer miljövänlig och snabbare process för att ta fram högrent kisel som bland annat används till solceller och halvedare, skriver KTH

Med hjälp av en 3 000 graders het värmeplasma ska reaktorn omvandla kiseldioxid till kisel. Tack vare väteplasma genereras vattenånga istället för koldioxidutsläpp. 

Målet är att tillverka kisel som lämpar sig för solceller.

– Detta blir det första försöket att producera miljövänligt kisel i pilotskala som kan konkurrera i pris. Om det lyckas kan det bli en ”gamechanger”, säger Björn Glaser, lektor och expert inom högtemperaturmetallurgiska experiment och projektets ledare på KTH.

Green14 kommer att äga och driva anläggningen.

– Om vi ​​lyckas utveckla processen kommer det att revolutionera sättet som andra metaller produceras, som koppar, titan och vanadin. Detta skulle minska koldioxidutsläppen från deras värdekedjor, minska deras koldioxidavtryck samtidigt som de blir billigare att tillverka, förklarar Björn Glaser för KTH.

Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096