23948sdkhjf

Aluminiumbolaget får grönt kring hållbart aluminium i Kina

Gränges har nu fått nödvändiga godkännande för att kunna fullborda sitt samriskföretag med kinesiska Shandong Innovation Group, SIG, för att bygga en återvinnings- och gjutningsverksamhet i Yunnan, Kina.

Det var i våras som samriskbolaget offentliggjordes, vilket vi skrivit om här. Nu har alltså partnerskapet för att producera hållbart aluminium i Kina godkänts.

Oskar Hellström, vice vd och finanschef på Gränges, berättar för oss om vad godkännandet innebär.

– Godkännandet som vi fått efter en sedvanlig process innebär att vi kan stänga affären, vilket också skett. Det betyder att vi byggnationen av den nya återvinnings- och gjuteriverksamheten kan fortskrida enligt plan. Vi är också mycket glada över att kunna fullborda samarbetet med SIG vilket stärker Gränges hållbarhetsarbete och konkurrenskraft i Asien.

Genom det samägda bolaget säkrar Gränges tillgång till primäraluminium med lågt klimatavtryck, energieffektiv leverans från ett närliggande smältverk och tillgång till förnyelsebar energi för själva gjutningsverksamheten.

Produktionen beräknas starta under andra kvartalet 2024. Från 2025 avser Gränges Asia att ersätta den egna gjutningsverksamheten i Shanghai med inköp av motsvarande kapacitet från Yunnan-verksamheten.

Cirka 80 procent av klimatutsläppen förväntas minska från verksamheten vid full produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078