23948sdkhjf

60 miljoner till nytt centrum för kritiska metaller

Flera kritiska metaller och mineraler behövs för att säkra den gröna omställningen. Nu har Uppsala universitet beviljats 60 miljoner kronor för att starta ett centrum som ska se över möjligheterna att säkra tillgången på de viktiga metallerna och mineralerna.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beviljat medel till det mångvetenskapliga forskningscentrum som ska ledas av Uppsala universitet som ska bedriva forskning om strategiska och kritiska metaller och mineraler. Forskningen kommer att ha stor betydelse internationellt, skriver Uppsala universitet.

Syftet är att en ansvarsfull, socialt accepterad och hållbar försörjning av de strategiska och kritiska metallerna och mineralerna, vilket är nödvändigt i den pågående omställningen.

Centrumet "Smart Exploration Research" ska starta i januari, 2024, och löpa under sex år. Det kommer att vara ett nav för att skynda på det växande behovet av prospektering av kritiska råvaror i Sverige, Norden och i världen i stort.

Här kommer experter inom geovetenskap, nanoteknik, dataanalys, teknik, drönare och robotlösningar, samt borrteknik med akademipartners från Stockholms, Göteborgs och Lunds universitet sammanslutas tillsammans med industripartners från Epiroc, Nordic Iron Ore, First Quantum Minerals, Tyréns, Samarkand, BitSimNow, Eurobattery Minerals och Amkvo.

Centrumet förväntas också kunna erbjuda utbildningar för masterstudenter och doktorander samt anställningar för postdoktorer och yngre forskare.

– Vi är glada över att få möjlighet att använda vår erfarenhet och expertis och placera Sverige i frontlinjen vad gäller området innovativa lösningar för mineralprospektering. Vi välkomnar nya partners för demonstrationer, uppskalning, marknadsintroduktion och synergiarbete, kommenterar Alireza Malehmir, professor i geofysik och blivande forskningsdirektör vid centrumet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097