23948sdkhjf

Ovako får pris: "Kändes självklart"

Svensk Vindenergis nyinstiftade Elektrifieringspris går till Ovako Group.

Svensk Vindenergi uppmärksammar goda initiativ inom energibranschen som bidrar till elektrifieringen och till Sveriges klimatomställning. De har därför nyinstiftat Elektrifieringspriset. Första priset går till Ovako som enligt Svensk Vindenergi har visat att elektrifieringen pågår på riktigt genom deras fossilfria vätgasanläggning för uppvärmning av stål. Man menar också att Ovako tar en aktiv och tydlig roll i debatten för elektrifieringen och konkurrenskraften både regionalt och nationellt.

Vi kontaktar Ovako för att höra vad de tänker om att de fått priset.

– Vi är otroligt stolta över att ha mottagit Svensk Vindenergis elektrifieringspris. Det är en erkännelse av vårt långvariga engagemang för att driva elektrifiering inom vår verksamhet. Redan sedan nedläggningen av vår sista masugn 1978 och elektrifieringen av vår värmebehandling har vi strävat efter att minska vår påverkan. Genom att ta det sista steget med vätgas från elektrolys befäster vi vår resa mot noll utsläpp, säger presschef Saiva Zalkalns till oss.

Hon fortsätter:

– För att säkerställa framgång för sådana initiativ krävs kostnadseffektiv fossilfri elkraft. Det är inte bara en fråga om miljöåtgärder, utan också om att säkra industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och samhällsvälfärd. Vi tror starkt på behovet av snabbt genomförbara åtgärder och ser fram emot att fortsätta vara en drivande kraft i denna transformation mot en mer hållbar framtid.

Vad blir bolagets nästa steg på sin resa för att bli fossilfria?

– Vi jobbar ständigt med kontinuerliga förbättringar, både effektivisering av processer och teknikinvesteringar. Vi är oerhört tacksamma för det fortsatta stöd vi fått av Naturvårdsverket, via Klimatklivet, och Europeiska unionen vilken möjliggör framtida investeringar.

Svensk Vindenergis första Elektrifieringspris delades ut den 17 oktober under mässan Vind2023.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.422