23948sdkhjf

Prognosen för global stålefterfrågan sänks

Stålorganisationen World Steel Association, WSA, spår att den globala efterfrågan på stål kommer att öka med 1,8 procent i år och stiga med 1,9 procent nästa år.

Tidigare i år, i april, spådde stålorganisationen en ökning med 2,3 procent i år och 1,7 procent under 2024. Därmed sänker WSA sin prognos för den globala efterfrågan 2023, skriver FinWire med hänvisning till ett pressmeddelande från WSA.

Sammanlagt kommer efterfrågan att landa på 1 815 miljoner ton i år. Den tidigare prognosen låg på 1 822 och nästa år beräknas efterfrågan landa på 1 849 miljoner, med en tidigare prognos på 1 854.

– Efterfrågan på stål har känt av effekterna av den höga inflationen och räntemiljön. Sedan andra halvåret 2022 har verksamheten inom stålanvändande sektorer svalnat kraftigt både för de flesta sektorer och regioner då både investeringar och konsumtion försvagats. Situationen fortsatte in i 2023 och påverkade särskilt EU och USA. Med tanke på den fördröjda effekten av den åtstramande penningpolitiken förväntar vi oss att återhämtningen av stålefterfrågan 2024 kommer att vara långsam i de avancerade ekonomierna. Tillväxtekonomier förväntas växa snabbare än utvecklade ekonomier, men utvecklingen för tillväxtekonomier fortsätter att divergera, med tillväxtekonomierna som bibehåller motståndskraften, kommenterar Máximo Vedoya, ordförande för World Steel Association.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079