23948sdkhjf

Nytt recept för effektiv, miljövänlig batteriåtervinning

Forskare på Chalmers presenterar ett nytt, effektivt sätt att återvinna metaller från elbilsbatterier.

Enligt uppgift gör metoden det möjligt att återvinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier, samtidigt som förlusten av värdefulla råvaror som nickel, kobolt och mangan minimeras. Intressant är att metoden inte kräver dyra eller skadliga kemikalier då processen använder oxalsyra, som även förekommer i växtriket, bland annat i rabarber och spenat.

– Det behövs alternativ till dagens oorganiska kemikalier. Dessutom är en av de största flaskhalsarna i dagens processer att få bort restmaterial som aluminium. Det här är en innovativ metod som kan förse återvinningsindustrin med nya alternativ och bidra till att lösa problem som hindrar utvecklingen, säger Martina Petranikova, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

I traditionell hydrometallurgi tar man först bort det ”orena” i materialet, som aluminium och koppar, och efter det kan man ta vara på värdefulla metaller som litium, kobolt, nickel och mangan. I den nya metoden vänder forskarna på kuttingen och separerar litium först, tillsammans med aluminium. På så sätt kan de minska spillet av de värdefulla metaller som behövs för att tillverka nya batterier.

Metoden kan användas även i stor skala och man hoppas att den ska komma till nytta i industrin de kommande åren.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063