23948sdkhjf

Industrin hårt drabbat av varsel och arbetslöshet

Arbetsförmedlingen ser just nu en stigande arbetslöshet och antalet varsel ökar markant. Varför är industrin så hårt drabbad? Vi frågar Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

332 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av september. Det är ingen siffra som sticker ut, då lika många stod som arbetslösa samma tid förra året. Däremot har arbetslösheten stigit de senaste månaderna och även antalet varsel har ökat.

– Industrin är konjunkturskänslig. Det vi ser i sifforna är att antalet platser på platsbanken har minskat inom industrin. Vi ser också ett ökat antal varsel de senaste månaderna inom just industrin och vi knyter det till det ekonomiska läget, säger Emil Persson till oss.

Trots en blomstrande industri med de gröna satsningarna i norr, är branschen stor och bred och alla delar av industrin påverkas olika. Men överlag är siffrorna dystra vad gäller branschen i stort.

– I norra Sverige ser vi en stark utveckling och arbetslösheten i norra Sverige har ju minskat väldigt mycket under de senaste åren. Detta till stor del av de gröna satsningarna. Men industrin är bred, både geografiskt och med de många underbranscherna, och de påverkas på olika sätt. Efterfrågan på arbetskraft har, totalt sett, minskat.

Totalt varslades 6 548 personer om uppsägning i september. Det är över tre gånger så många som i september förra året då 2 000 varslades om uppsägning. Främst drabbade är personer inom industrin och bygg.

– Det är absolut en ökning som är värd att notera. De mest drabbade branscherna är just de som brukar påverkas när det vänder nedåt på det här sättet, säger Emil Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063