23948sdkhjf

Framstående stålbolag ansluter sig – intresset stort för ”gröna kalket”

Nu väljer Ovako Sweden att teckna avtal med SaltX Technology och SMA Mineral i syfte att övergå till användning av klimatneutral kalk för sin ståltillverkning.

Kalk är en central insatsvara inom flertalet industriella processer och intresset för den ”gröna kalken” är stort även från andra delar inom industrin som till exempel pappers- och massaindustrin. Ovako Sewden är en i raden av stålbolag som nu ansluter sig till den gröna satsningen.

– Vi har en koldioxidneutral stålproduktion sedan 2022 vilket vi är oerhört stolta över, men vi har högre ambitioner än så. I vår långsiktiga hållbarhetsstrategi har vi en nollvision för koldioxidutsläpp vilket gör att vi behöver se över hela värdekedjan. Att inleda samarbetet med SMA och SaltX avseende att kunna använda ”grön kalk” är därför av största vikt för oss, säger Rickard Qvarfort, affärsområdeschef inom Ovako Sweden.

Vi har ingått avtal med några av världens mest framstående stålbolag Carl-Johan Linér, Vd på SaltX

Tidigare i år har SMA Mineral och SaltX ingått avtal med SSAB och norska Celsa Armeringsstål och med Ovakos sällskap är det stora stålaktörer som nu jobbar för att minska koldioxidutsläppen vid framställning av stål.

–Att vi ingått avtal med några av världens mest framstående stålbolag visar att förändringsviljan är stor. Vi har en viktig roll att fylla och vi är redo att tillsammans med SMA Mineral, bygga upp framtidens klimatneutrala kalkanläggningar för att tillgodose den ökande efterfrågan, kommenterar Carl-Johan Linér, Vd på SaltX i ett meddelande.

SMA Mineral och SaltX Technology har ett industriellt partnerskap för elektrifierad tillverkning av bränd kalk (ZEQL). Tillverkningsmetoden och fabrikskonceptet innefattar ny innovativ elektrifieringsteknik med tillhörande CO2-separering. Den första fabriken planeras att stå klar 2025

–När vi presenterat vårt ZEQL-koncept för elektrifierad och utsläppsfri tillverkning av bränd kalk för våra kunder har mottagandet varit överväldigande. Vi ser tydligt att efterfrågan kommer fortsätta öka vilket stärker oss ytterligare i satsningen på nya elektrifierade anläggningar, säger Per Bodén, kommunikationschef på SMA Mineral.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065