23948sdkhjf

Full fart i plåtverkstaden: ”Vi gör investeringar varje år”

Minskade eftertempon och större flexibilitet i produktionen är två starka skäl bakom beslutet hos Jansson Industri att investera i två kombilasermaskiner på tre år. Nu har de gått upp i skiftgång för att utnyttja maskinerna maximalt. Och nya investeringar står på tur.

Mikael Mauritzson som är fabrikschef på Jansson Industri i Gnosjö berättat att när de köpte sin första kombilaser 2020 hade de i princip inga jobb att köra i den, men ju mer de upptäckte fördelarna med att köra en detalj färdig i ett enda ställ, desto mer fullbelagd blev maskinen.

Han förklarar att det är så de jobbar på Jansson Industri.

– Har man maskinerna på plats så kan man också ta jobben. Därför ligger vi alltid steget före med att bygga kapacitet, menar Mikael Mauritzson.

Lokalerna har utökats successivt för att rymma en ständigt växande maskinpark, allt ifrån excenterpressning i flertalet automatpresslinjer till stansning, fiberlaser och tillhörande bockning. Dessutom erbjuds svetsning, pulverlackering, montering, packning och lagerhållning, helt enkelt ett helhetskoncept som krävs för en modern legoleverantör inom plåtbearbetning idag.

– Vi gör ständiga investeringar varje år, både i lokalen och i nya maskiner. Senaste utbygget blev klart vid årsskiftet, nu har vi 18 000 kvm produktionsyta för att få plats med nya maskiner som både är större och mer komplicerade, säger Mikael Mauritzson.

Just kombilaser var något som Jansson Industri hade tittat på en längre tid för att effektivisera legokörningen av ämnen. Valet föll på Prima Powers flaggskepp Combi Genius 1530 med hanteringsrobot LSR, och med Din Maskin som leverantör.

– Vi har ett långt samarbete med Din Maskin, delvis på grund av den geografiska närheten till Värnamo. Det är viktigt både för kontakten vid nyinvestering och för servicebiten. Inga maskiner är bättre än den service och utbildning du kan få på maskinen, konstaterar Mikael.

Med fyra stansmaskiner, två kombimaskiner och en laser får vi en hel del ämnen att ta hand om, så nu behöver vi bygga ut bockningskapaciteten Mikael Mauritzson

Efter den första installationen 2020 installerades maskin nummer två 2023.

– Maskinerna är utrustade med dubbla bord för råmaterial och dubbla bord för färdiga detaljer, allt för högsta möjliga produktivitet. Och i övrigt har maskinerna egentligen allt man kan önska i optionsväg, säger Johan Söderberg, Din Maskin.

Vi talar alltså om en identisk setup för verktyg och kringutrustning i de båda maskinerna.

– De är väldigt fullmatade med utrustning. Förutom att vi kan köra avancerad laserskärning kan vi kombinera detta med pressförsänkning, gängning och mindre bockmoment för att få ut en mer färdig detalj. Färre eftertempon blir mer kostnadseffektivt och det här ligger ju helt i tiden, att ta bort handarbete, konstaterar Marcus Clewåker, produktions- och personalchef, Jansson Industri.

– Vi får ett bättre flöde genom produktionen när vi minskar antal operationer. Jämfört med verktygsbunden tillverkning är det så mycket lättare att genomföra en revision vilket händer ganska ofta, att kunden vill göra en ritningsändring.

Att maskinerna är så lika utrustningsmässigt gör det enkelt att välja vilken maskin ett jobb ska köras i.

– Vi blir mer flexibla. Och ur operatörernas perspektiv är det positivt att maskinen inte är så inkapslad som en konventionell laser. Här är det mer öppet, du ser vad som händer vid in- och utplock, säger Mikael.

Det enda som egentligen skiljer de båda kombilasermaskinerna åt är att den senaste maskinen har en högre lasereffekt, 4kW mot den första maskinen som har 3kW fiberlaser.

–Men båda är extremt energisnåla, dels tack vare servodriften, dels tack vare fiberlasern. Jämfört med äldre konventionella stans- och lasermaskiner förbrukar de kanske en femtedel av energin, säger Johan.

Den låga energiförbrukningen och lägre servicekostnader lär vara en bidragande orsak till att intresset för kombilasermaskiner har ökat markant de senaste fem åren, tror Johan.

Hos Jansson Industri ser man nu framåt mot nästa maskininvestering från Din Maskin, denna gång ett helt ny koncept inom bockning, som kommer att landa i huset innan årsskiftet. Plats är redan förberedd.

– Med fyra stansmaskiner, två kombimaskiner och en laser får vi en hel del ämnen att ta hand om, så nu behöver vi bygga ut bockningskapaciteten. Fortsättning följer, säger Mikael hemlighetsfullt.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078