23948sdkhjf

Därför lockar jobb inom den tunga industrin

Trenden är tydlig. När unga listar Sveriges mest attraktiva arbetsplatser hamnar tung industri och statliga bolag högt upp. Det visar Academic Works årliga undersökning Young Professional Attraction Index. Vi har pratat med jättarna LKAB och SSAB om hur de arbetar för att attrahera arbetskraft.

Undersökningen mäter hur svenska studenter och akademiker i början av karriären rankar attraktiviteten hos arbetsgivare, som i år toppades av den tunga industrin.

En av årets nykomlingar på listan är LKAB som hamnar på plats nummer 59. Maria Reinholdsson, HR-direktör på LKAB, berättar för oss om bolagets arbete.

– Det är jätteroligt! Vi har jobbat riktat mot studenter under lång tid, bland annat med en stor kännedomskampanj, ”Vår största utmaning, din största möjlighet”, som nu ger effekt. Vi har också sett ett ökat intresse för vår omställning av produktionen för att minska stålindustrins klimatavtryck. Det väcker intresse hos nya målgrupper av studenter, utöver de som redan är intresserade av högteknologisk gruvbrytning och förädling av järnmalm.

På plats nummer 33 finns SSAB och på plats nummer 22 hittar vi Epiroc som båda tagit sig tillbaka på listan efter att ha varit borta i några år.

Malin Blank, chef för Kompetensförsörjning och HR Development på Group HR, SSAB, ser mycket positivt på listplaceringen.

–Vi är förstås mycket glada över att så pass många ser oss som en attraktiv arbetsgivare. Det är också många unga som söker sommarjobb hos oss, och väldigt många av dem återkommer. Dessutom har vi sett ett ökat intresse tack var den transformationsresa som vi påbörjat – redan omkring 2030 planerar vi att vara i stort sett fossilfria.

– Att tung industri och statligt ägda bolag klättrar är intressant. Det är bolag som är mitt i den gröna omställningen och kan erbjuda en stabil och framtidssäker karriär – något som värderas högt i en ekonomiskt osäker omvärld. Undersökningen är en tydlig indikator på vad framtidens talanger värderar och viktig kunskap för alla arbetsgivare, avslutar Peter Knutsson Frejd, vd på Academic Work.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.523