23948sdkhjf

Ståljätte i samarbete med gruvbolag på Grönland

Outokumpu tecknar en avsiktsförklaring med gruvbolaget Greenland Resources om att stärka den framtida försörjningskedjan av molybden.

Molybden är en strategisk viktig råvara för Outokumpus produktion av rostfritt stål. Det förbättrar korrosionsbeståndigheten och rostfria stålsorter som innehåller molybden kallas ibland för syrefasta.

Därför har stålbolaget nu tecknat en avsiktsförklaring med det kanadensiska gruvbolaget som utvecklar Molybdenprojektet Malmbjerg på östra Grönland.

Molybdenprojektet i Malmbjerg är en molybdengruva i dagbrott som skulle kunna tillgodose cirka 25 procent av den europeiska efterfrågan på molybden. Molybdenprojektet har även ett lågt fotavtryck på grund av modulariserad infrastruktur, låga koldioxidutsläpp, låga vattenstörningar och rena avfallsavfall.

Europa har ingen egen produktion och är den näst största molybdenanvändaren i världen.

Marc-Simon Schaar, inköpschef på Outokumpu, kommenterar partnerskapet.

– Koldioxidavtrycket för Outokumpus rostfria stål är redan det lägsta i branschen. Det är en konkurrensfördel för oss, och vi vill driva på en grön omställning och ytterligare minska koldioxidutsläppen från vår produkt – och hela branschen. Samarbete inom vår värdekedja gör att vi kan minska utsläppen från våra försörjningskedja, och samtidigt vill vi också säkerställa tillgång till de mest hållbara molybdenleverantörerna som det kanadensiska företaget Greenland Resources. Långsiktigt samarbete med Greenland Resources skulle också kunna ge oss tillgång till en stabil försörjning av molybden och skydda oss från volatil marknadsprissättning och utbud. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094