23948sdkhjf

Här är vinnaren av Plåtpriset 2023

Nu står det klart att Okidoki kammar hem Plåtpriset 2023. Priset får de för transformationen av biograf Kaparen i Göteborg.

Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade byrån under PLÅT23 i Stockholm och fick ta emot det unika metallkonstverket, skapat av metallkonstnären Marie Louise Kold.

– Det här känns jättebra. Det var så många fina förslag och då är det extra roligt att vinna. Med Kaparen är vi mest nöjda med att vi har gjort ett dekorativt tillägg till det som redan fanns. Vi har kompletterat och utvecklat den befintliga vackra byggnaden, berättar dem.

Arkitektbyrån Okidoki har arbetat med renovering och utbyggnad av Kaparen tillsammans med Göteborgsfamiljen och designern Jennie Bramer. Resultatet skapande en elegant helhet där funkisbiografen kompletterats med en tillbyggnad i koppar och aluminium, liksom delar med återbrukad kopparplåt.

Juryns motivering löd: ”Plåtpriset 2023 tilldelas en byggnad som efter en tids dvala har fått ett helt nytt liv. Tack vare en varsam och omsorgsfull gestaltning, liksom skickligt plåthantverk, är denna uppskattade och ikoniska fastighet ett fint exempel på när återbruk och nytänkande får berika med en historia och förstärka ett uttryck. Genom att förlägga teknikutrymmen i en tillbyggnad så har ursprungsbyggnadens rum och detaljer kunnat bevaras. Tillbyggnaden har trots sin slutenhet blivit ett värdigt tillskott till gatumiljön genom sin utformning i plåt med dekorativa detaljer. Denna välbevarade Göteborgsklenod har blivit en markör för hur då och nu kan samspela synligt och samtidigt sömlöst. Uppgraderingen har via intressanta arkitektoniska lösningar öppnat upp byggnaden för en lovande framtid och en levande stad.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078