23948sdkhjf

Sweco förvärvar Vectura

Tillsammans bildar de en nordisk teknikkonsultjätte.
Sweco har tecknat avtal med svenska staten om att förvärva 100 procent av aktierna i teknikkonsulten Vectura med 1 200 anställda, enligt ett pressmeddelande. Genom affären bildas den största teknikkonsulten på den nordiska marknaden med en omsättning på cirka 8 800 MSEK och cirka 9 000 anställda. Köpeskillingen uppgår till 927 MSEK

Förvärvet ligger i linje med Swecos strategi att konsolidera sina ledande positioner i Norden och växa inom infrastruktur.

– Vi är oerhört glada över att kunna gå samman med Vectura och tillsammans skapa Nordens ledande teknikkonsult. Genom att kombinera Vecturas starka kompetens inom transportinfrastruktur med Swecos ledarposition inom hållbart samhällsbyggande skapar vi goda möjligheter för fortsatt tillväxt i Norden, framför allt i Sverige och på den snabbväxande norska marknaden, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef i Sweco.

Vectura är Nordens ledande konsult inom transportinfrastruktur och har en särskilt stark position inom järnvägssektorn i Sverige. Företaget har verksamhet på ett 40-tal orter i Sverige, Norge och Danmark. Vectura bildades 2009 efter en sammanslagning och bolagisering av Vägverket Konsult och Banverket Projektering. Sedan dess har bolaget haft en genomsnittlig årlig tillväxt på sju procent.

– Sweco har ett mycket starkt erbjudande inom hållbart samhällsbyggande och med vår djupa kunskap och långa erfarenhet inom transportinfrastruktur kompletterar vi varandra mycket väl. Det känns därför verkligen bra att kunna gå samman med Sweco och tillsammans bli ännu starkare. Affären är riktigt bra både för våra kunder och för våra 1 200 medarbetare, säger Vecturas vd och koncernchef Jan Colliander.

Positiv påverkan för Swecos resultat
Vectura redovisade 1 327 MSEK i årsomsättning och 31 MSEK i rörelseresultat (EBIT 2012). Affären förväntas bidra med 100 MSEK till Swecos rörelseresultat (EBITA) från 2015. Swecos vinst per aktie förväntas därmed öka med 0,47 SEK, eller nio procent från 2012 års nivå. Långsiktigt förväntas verksamheten prestera med samma lönsamhet som Swecos övriga infrastrukturverksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111