23948sdkhjf

Stålåret 2023: Mörkt, men det finns ljusglimtar

Max Fjaestad, produktchef för tunna och platta stål på BE Group, har sammanställt en marknadsanalys med både framtidsutsikter och tillbakablickar. Rubriken har han döpt till "Det finns ljusglimtar – trots allt"

Max Fjaestad beskriver att samtiden präglas av mörka rubriker om krig, terrorhot och ekonomisk kris. Däremot, menar han, är inte allt så mörkt som det verkar. Det finns strimmor av ljus, något som även gäller för stålbranschen.

Efter förra marknadsanalysen i maj har det inte varit lika turbulent som de senaste åren. Max beskriver att den svaga byggkonjunkturen pressade ner spotpriset. "Publicerat av analysföretaget S&P Platts, för långa produkter som balk och armering med runt 100 euro per ton (€/t) till början av juli där det sedan legat stabilt på en låg nivå som sannolikt är producenternas ”break-even nivå”, skriver han.

Spotpriset för skrot sjönk i juli men återställdes sedan i augusti, något som gör det svårare för verken att sänka sina priser. Även varmvalsad bandplåt och grovplåt som mest säljs till industrikunder har haft sjunkande spotpriser under försommaren, men återhämtat sig.

Max Fjaestad blickar framåt. Han hänvisar till Swedbank och Silf (Sveriges Inköps- och Logistikförbund) inköpschefsindex som ges ut månadsvis. 

I augusti låg indexet lägre än i juli, (45,8 procent mot 48 procent) vilket gör det till den trettonde månaden i rad som det ligger under 50 procent, vilket är gränsen mellan tillväxt och nedgång. I inköpschefsindexet kallar de det en "trög industrikonjunktur".

Max hänvisar också till ett nyhetsbrev från S&P Platts där det skrivs om att ovanligt stora kvantiteter varm och kallvalsad plåt väntar på att förtullas in i EU när nya importkvoter blir tillgängliga under fjärde kvartalet. I oktober, menar han, kan vi se hur detta påverkar spotpriserna.

Max Fjaestad skriver avslutningsvis: "Analysfirman MEPS förutspår i sin prognos från augusti stabila eller svagt sjunkande spotpriser för både långa och platta produkter fram till december. Därefter ökar priserna under januari och februari, tror man."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078