23948sdkhjf

Tapp för industrins orderingång

Under juli månad minskade industrins orderingång med 6,2 procent jämfört med juni i år. 

Värst drabbat var industrin för elapparatur som visade en minskning på 69 procent, jämfört med juni, visar statistik från SCB.

Den totala orderingången visar på en positiv hemmamarknad, men en negativ exportmarknad, där hemmamarknaden ökade med 1 procent. Exportmarknaden, däremot, minskade med 13 procent, båda i säsongrensande* tal.

På en visade orderingången ett tapp på 8,4 procent i jämförelse med juli 2022, i kalenderkorrigerade* tal. Sett till året hittills har den totala orderingången legat på 2,2 procent lägre än motsvarande period (januari till juli) förra året.

*Data där variationer normala för säsongen har rensats bort och som därefter utjämnats för att minska slumpfel och kortsiktiga variationer.

**Kalenderkorrigering tar hänsyn till kalendereffekter som uppstår till följd av hur många helgdagar som infaller under en viss period. Samma månad under olika år har ofta olika antal helgdagar. Kalendereffekter uppkommer exempelvis till följd av under vilken månad påsken infaller eller av när under veckans dagar julen infaller. En statistiskt utförd kalenderkorrigering avser att få jämförbara data mellan perioder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078