23948sdkhjf

Sju sätt att lösa det akuta kompetensbehovet i industrin

Kompetensbehovet inom industrin är stort och om inte fler kompetenta medarbetare söker sig till branschen riskerar den gröna omställningen att stanna. Nu har Industriarbetsgivarna tagit fram sju reformförslag för bättre kompetensförsörjning.

Till år 2035 bedöms tillgången till industriteknisk kompetens minska med cirka 40 procent. 

Alldeles för få känner till vilka möjligheter basindustrin erbjuder, både vad gäller yrken och utbildningar. Men framför allt också den förändring som basindustrin genomgått till att bli modern, digitaliserad och högteknologisk.

Detta ger flera fördelar för kvinnor som vill jobba inom industrin, då det är färre lyft och större variation. Om basindustrin ska växa på ett hållbart sätt behöver andelen kvinnor öka. Idag ligger siffran på andelen kvinnor i basindustrin på 20 procent.

– Basindustrins investeringar för klimat och framtida konkurrenskraft riskerar att tappa fart om inte fler unga får upp ögonen för de nya högteknologiska industrijobb som nu skapas. Det är viktigt att nå ut om den moderna basindustrin. Den som väljer att utbilda sig och arbeta inom basindustrin bidrar till den gröna omställningen och här skulle fler kvinnor till basindustrin kunna göra stor skillnad, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Här är Industriarbetsgivarnas sju förslag:

1, Dimensionera utbildningarna efter arbetsmarknadens behov

2, Stärk yrkesprogrammens koppling till industrin

3, Se över gynmasieskolans programstruktur

4, Ge fler tillgång till yrkesvux

5, Skapa fler platser på yrkeshögskolan

6, Vårda omställningsstudiestödet

7, Underlätta för kompetensförsörjning genom utländsk arbetskraft

Industriarbetsgivarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094