Återbrukade stålbalkar gav klimatbesparing på 97 procent
En svävarterminal i Malmö blev först ut med att bidra med stålprofiler som monterades ned, fraktades till lager, kvalitetskontrollerades och såldes vidare. När stålet nådde hyllan och var redo för försäljning blev det tydligt att klimatbesparingen blev hela 97 procent. Utöver miljöfördelarna gick det att konstatera att priset inte översteg det för nytt stål.
En viktig insikt, enligt en av initiativtagarna Emma Danielsson, hållbarhetschef Energy & industry och uppdragsledare på Sweco.
– Vi har lagt en viktig pusselbit för att gå mot en cirkulär ekonomi och minska byggsektorns utsläpp. Nu hoppas vi att det här blir vardag, att det blir lika självklart för den som river en byggnad att sälja tillbaka sitt begagnade stål till stålförsäljaren som det är att lämna sina kläder till second hand.
Innan projektet satte igång fanns det flera farhågor gällande ekonomin; att det inte skulle vara tillräckligt lönsamt med återbruk. Men slutpriset visade sig bli detsamma som för nya balkar.
Det positiva resultaten innebär att Tibnor kommer att fortsätta sälja återbrukat stål från rivningsprojekt, även framåt. Sweco har också anpassat ritningar och konstruktioner så att den som bygger lättare ska kunna använda olika varianter av återbrukade stålprofiler.
Nya ägare till stålbalkarna blev Stockholm Vatten och Avfall som har använt dem till Henriksdals reningsverk i Stockholm.
– Det är alltid fantastiskt när vi kan återanvända material och minska vårt klimatavtryck. Jag tror att det här är en nisch som utvecklas ännu mer och sättas i större system på marknaden. Varje kilo återvunnet stål är en vinst för vår planet, säger Magnus Biderheim projektledare för Stockholms framtida avloppsrening hos Stockholm Vatten och Avfall i meddelandet.