23948sdkhjf

De gröna industrisatsningarna kan leda till 50 000 nya jobb

50 000 nya jobb kan skapas till följd av industrisatsningarna på grön omställning. Det visar en ny rapport från Teknikföretagen, presenterat av Industriekonomerna.

Beräkningar, som inkluderar både direkt och indirekt sysselsatta, visar bland annat att satsningarna på batteritillverkning skulle generera omkring 28 000 nya jobb. 

Motsvarande beräkningar inom gruvindustrin visar en ökning på 12 000 nya jobb. Även bilindustrins hittills planerade satsningar på elbilsproduktion skapar 9 000 nya jobb. Tillsammans innebär den gröna omställningen i industrin 50 000 nya arbetstillfällen. 

– Uppskattningen måste ändå ses som en underskattning. Här räknas alltså inte de ytterligare jobb som skulle kunna skapas av fler investeringar i grön omställning i Sverige, som exempelvis i utvinning av kritiska mineral, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.

Han fortsätter:

– En av de viktigaste slutsatserna vi kan dra ur den här analysen är industrins stora betydelse som jobbskapare, även för en mycket stor del av det som klassas som tjänstejobb, säger Mats Kinnwall.

Sammanlagt sysselsätter industrin omkring 800 000 personer, både direkt och indirekt. 

Rapporten:

Industriekonomerna, som består av Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer, tar fram en uppdaterad I/O-rapport (input/output) varje år.

Teknikföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094