23948sdkhjf

Den ”perfekta” motorn – helt utan sällsynta jordartsmetaller

Bildelstillverkaren Mahle meddelar att de har utvecklat ett nytt tech-kit för elmotorer som kombinerar fördelarna med SCT- (superior continuous torque) och MCT-motorer (magnet-free contactless transmitter). Detta utan sällsynta jordartsmetaller.

Enligt tillverkaren ska, vad de kallar den perfekta motorn, ha en kontaktlös och slitagefri kraftöverföring.

– Med denna unika tekniska lösning för elmotorer kan vi erbjuda våra kunder skräddarsydda elektrifieringslösningar för alla fordonsklasser, applikationer och märkesfilosofi, säger Arnd Franz, vd för Mahle, i ett pressmeddelande.

Då MCT- och SCT-motorerna inte behöver sällsynta jordartsmetaller menar Mahle att produktionen blir miljövänligare samt ger fördelar med lägre kostnader och tillgång på råmaterial.

Mahle förklarar att MCT-motorn karaktäriseras av en hög slittålighet. Detta beroende på att kopplingarna mellan de roterande och stationära delarna inuti motorn är kontaktlösa. Därmed ska de inte heller slitas och enligt Mahle underhållsfria.

SCT-motorn ska kunna arbeta under en längre tid tack vare ett nytt kylkoncept tillverkaren tagit fram. Ett system med integrerad oljenedkylning ska göra elmotorn mer robust samt tillåta att spillvärmen som genereras kan användas i fordonets övriga system.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062