23948sdkhjf

En guldtacka värd 70 000 kronor lämnades obevakad – ingen rörde den

Vem lämnar medvetet en värdefull guldtacka mitt i stan? Jo, en konstnär som vill förändra hur vi ser på konst. Genom att tala om att projektet var just konst försäkrade upphovsmännen sig om att ingen skulle bry sig om den.

Under fem veckor låg dyrgripen i ån mitt i centrala Norrtälje, skriver SVT Nyheter. Sedan flera år tillbaka driver Norrtälje kommun "Konst i ån" där konstnärer får ställa ut sina verk.

Bakom idén finns guldsmeden Albert Bergström och Nicklas Salmin, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje, där han sitter i Liberalerna.

Genom projektet vill de få fler människor att uppskatta och upptäcka konst.

– Det finns mycket bra konst som förblir ouppmärksammad och som förtjänar en mottagare. Liksom vår guldtacka är det som en dold skatt som väntar på att upptäckas, säger Niklas Salmin till SVT.

Han menar att intresset för konst generellt är svalt och att guldtackan är en liten kritik till det. 

Idén hade Nicklas Salmin tänkt på över ett år och när han kontaktade vännen och guldsmeden Albert Bergström var han inte sen med att tacka ja. 

100 gram guld fälldes in i en sten och lades på botten av ån. En skylt beskrev var konstverket var placerat och trots transparensen var det ingen som närmade sig de 70 000 kronorna som låg bredvid deras fötter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094