23948sdkhjf

Svenska industrisatsningar kan vara måltavla för spionage

Svensk industri och innovation kan utgöra en måltavla för utländskt spionage. Det är därför av stor vikt att ha ett gediget säkerhetsarbete och skydda viktig företagsinformation.

Svensk säkerhetspolis bedömer att risken mot Sveriges säkerhet har ökat, skriver Piteå-Tidningen. Karin Muntz, presstalesperson på Säpo, menar att företag måste vidta åtgärder för att skydda viktig information som kan försvaga Sverige.

– Omvärldsläget och kriget i Ukraina, tillsammans med sanktionerna som riktats mot Ryssland, innebär att Ryssland har fått ett ökat behov av teknikanskaffning för att upprätthålla sin militära förmåga. Vi vet att ryska underättelse- och säkerhetstjänster är intresserade av svensk teknologi och av vår industri, säger hon till tidningen.

Även säkerhetsexperten Johan Wiktorin, en av grundarna till säkerhetsanalysföretaget Intil, sträcker sig så långt som att säga att det är sannolikt att de industrisatsningar som gjorts i norr redan kan vara utsatta för försök till spionage.

Karin Muntz understryker vikten av att se över företagets säkerhet.

– Har man teknologi som kan skada Sverige och som kan utvecklas till militärteknologi är det viktigt att man jobbar med personalsäkerhet. Man måste se över vilka som får tillgång till informationen och om där finns sårbarheter.

Företag och myndigheter, enligt säkerhetsskyddslagstiftningen, har ett ansvar att göra en så kallas säkerhetsskyddsanalys för att ta reda på om man har ett tillräckligt skydd, skriver Piteå-Tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093