23948sdkhjf

Kanadensiska gruvbolaget vill ha ja från Sverige

Prospekteringsbolaget District Metals vill bryta uran i Jämtland. Men då måste det svenska förbudet hävas. 

Sveriges näst största uranfyndighet finns i Oviken i Jämtland, men motståndet mot en gruva är starkt.

District Metals vd, Garrett Ainsworth, är positivt inställd till den svenska regeringens inställning till såväl kärnkraft och att se över förbudet mot uranbrytning, skriver Dagens Nyheter.

Till tidningen säger han att de anser att Sverige och Europa i allmänhet är kraftigt underexploaterat med tanke på dess mineralpotential.

Han menar att Sverige skulle kunna bli ett lysande exempel på ansvarsfull och hållbar gruvdrift.

Genom det svenskregistrerade företaget Bergslagen Metal har District Metals tre undersökningstillstånd i Oviken som gäller i tre år framåt.

Planen är att de ska leta värdefulla mineraler och metaller i Oviken och sedan sälja rättigheterna vidare till ett större gruvbolag, skriver DN. Garrett Ainsworth är däremot medveten om gruvmotståndet i bygden.

– Det finns inget enkelt sätt att lösa frågan på som innebär ett positivt resultat för alla. En öppen och transparent dialog om varför och hur vi prospekterar kommer att vara avgörande. 

– Prospektering efter uran skulle vara intressant för oss med tanke på den enorma potential som Sverige har, men det är inte den huvudsakliga drivkraften, säger han avslutningsvis till DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.064