23948sdkhjf

Combitech skapar modernt system för Sveriges flygplatser

På uppdrag av Swedavia och Sveriges Regionala Flygplatser har teknikkonsultföretaget Combitech nu levererat ett uppdaterat verksamhetsledningssystem som moderniserar den dagliga driften på 46 flygplatser i Sverige.
Enligt ett pressmeddelande har Combitech AB vidareutvecklat det tidigare verksamhetsledningssystemet (QDHB) på de svenska flygplatserna till ett modernt och användarvänligt verksamhetsledningssystem kallat Quality & Operations Management System (QOMS).

Ökad säkerhet samt minskad kostnad
QOMS bidrar till att öka säkerheten på flygplatsen och sänker kostnader för drift, underhåll och administration genom att ett stort antal flygplatser samutnyttjar funktionerna i QOMS, som är baserad på det gemensamma verksamhetskunnandet på Sveriges flygplatser.

– QOMS är ett bra exempel på hur man kan reducera driftkostnader på en flygplats och samtidigt ta till vara det gemensamma kunnandet som finns i landet när det gäller flygplatsdrift, säger Lars Lundin, chef för utvecklingen av flygplatssystem på Combitech. Nu går vi vidare med introduktionen av QOMS i andra länder, eftersom man på ett enkelt sätt kan byta språk så att det passar exempelvis tyska flygplatser.

Stöd för den dagliga driften
QOMS är webbaserat och har funktionalitet speciellt anpassad för kvalitets- och verksamhetsledning på en flygplats, vilket har gett Sveriges flygplatser ett modernt och användarvänligt verktyg för den dagliga flygplatsdriften.

I QOMS finns bland annat flygplatsernas verksamhetshandböcker som beskriver gällande processer för flygplatsens verksamhet med hjälp av processflöden och tillhörande dokument. Verksamhetshandboken säkerställer att flygplatsens verksamhet uppfyller gällande lagar, EU-förordningar och direktiv, Transportstyrelsens författningssamling etc. QOMS erbjuder även bland annat funktioner för avvikelserapportering, kalender för planering av underhåll och utbildning, dokumentbibliotek, informativ och regulativ information, samt köp och sälj av flygplatsutrustning.

QOMS togs i drift i början av maj 2013 på 46 flygplatser i Sverige och används nu på de regionala flygplatserna, samt för avvikelsehantering på Swedavias flygplatser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078