23948sdkhjf

Ukraina söker 40 miljarder dollar för att utveckla grönt stål

Ukraina söker upp till 40 miljarder dollar för att återuppbygga sin ekonomi, vilket inkluderar att utveckla en kolfri stålindustri, säger en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman.

Rostyslav Shurma, en ställföreträdare vid president Volodymyr Zelenskyjs kontor, säger att det första fokuset för investeringar skulle vara järn- och stålindustrin – en sektor som bidrog med cirka 10 procent av Ukrainas BNP 2021, en tredjedel av exportintäkterna och sysselsatte cirka 600 000 personer. De rapporterar Reuters.

Det stod också för 15 procent av landets koldioxidutsläpp, vilket Shurma säger belyser möjligheten att bygga en industri som drivs av förnybar energi.

– Om man måste bygga om, är det logiskt att bygga om grönt i takt med nya teknologier. Vår vision är att bygga en 50 Mt grön stålindustri i Ukraina.

Att göra det, skriver Reuters, skulle göra det möjligt för landet att bli världens billigaste leverantör av "grönt" stål. Landet skulle också bli en viktig anhängare av Europas ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen, som drivs av en ökning av investeringar i ny vind, sol, kärnkraft och vattenkraft.

För att hjälpa till att samla in 20 miljarder till 40 miljarder dollar i initial finansiering planerar Ukraina en koalition av intressenter från industrin, den offentliga och privata sektorn för att utveckla planen, inklusive att genomföra inledande scoping-arbete på projektet.

– Förberedande arbete kommer troligen att ta ett till ett och ett halvt år. 

Men Shurma tillägger att om man ska vara realistisk så kommer själva byggnationen att starta först efter kriget är över.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078