23948sdkhjf

Grangex köper norsk järnmalmsgruva – vill återuppta gruvdrift

Det är svenska Grangex som nu köper Sydvarangergruvan i Kirkenes.

– Det är ett nöje för oss på Grangex att ta över ledningen av det som är ett banbrytande nordiskt samarbete. Övertagandet sker vid en kritisk tidpunkt för Europas satsning på att bli självförsörjande på mineraler, säger vd Christer Lindqvist på Grangex.

Enligt pressmeddelandet är syftet med förvärvet i Sør-Varanger kommun en framtida årlig produktion av cirka fyra miljoner ton högberikat järnmalmspelletskoncentrat.

– Vi har gjort stora framsteg i vår nuvarande utveckling av Dannemoraprojektet och vi kommer att fortsätta med samma fart, energi och entusiasm att återuppta en hållbar och kommersiellt sund järnmalmsproduktion i Sydvaranger, fortsätter Lindqvist.

När förvärvet är ett faktum kommer Grangex att samarbeta med sina strategiska partners Anglo American, Tschudi Group och Sydvaranger-teamet. Tillsammans kommer dessa att analysera de bästa tekniska lösningarna för att återuppta gruvdriften.

Gruvdriften i Sydvaranger lades ner 2015 och nu finns det gott hopp om att den kan öppna igen, och ge fler nya jobb i Kirkenes.

I pressmeddelandet står det att om förvärvet genomförs kommer det att göra Grangex planerade produktion av ultrahöganrikat järnmalmskoncentrat komplett. Då de även arbetar med gruvdrift i Dannemora i Östhammars kommun i Sverige.

Grangex tror dessutom att detta kommer att positionera Grangex som en av de ledande skandinaviska utvecklarna av högberikat pelletskoncentrat med lågt koldioxidavtryck.

– Det gör Grangex till en framtida nyckelleverantör för gröna stålproducenter, står det i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078