23948sdkhjf

Återbrukade stålbalkar stommen i Stena Fastigheters hållbarhetsarbete

Med målsättningen netto noll i nybyggnationen tar Stena Fastigheter sig an nästa etapp av Trikåfabriken i Malmö. 

Genom ett samarbete inom koncernen med Stena Stål ska man använda återbrukade stålbalkar och stålpelare för att minska klimatpåverkan där det vanligtvis är som störst, nämligen i stommen.

Nu är det första partiet med stålbalkar inköpta.

– Avtrycket från återbrukad balk blir bara några procent jämfört med nyproducerat material. Detta är en möjlighet för oss som grossist att återföra en kvalitetssäkrad produkt till marknaden med minimal CO2-påverkan, säger Frida Utterhall, utvecklingskoordinator inom Återbruk på Stena Stål.

För Stena Fastigheter är återbruk något man vill fortsätta med framåt.

– Vi vill absolut växla upp återbruksarbetet inom byggnation. Det är helt nödvändigt för att kunna nå våra klimatmål där målet är netto-noll 2045. Särskilt i nyproduktioner eller större omställningar där stommen omfattas, säger Sofia Lagerblad, chef för affärsutveckling på Stena Fastigheter i Malmö till oss.

Hon berättar att stommen är en av de mest klimatpåverkande byggnadskomponenterna, vilket gör att prioritet ligger på att minimera stommens påverkan i framtida byggen.

– Återbrukat stål har en klimatpåverkan nära noll och har dessutom goda byggnadstekniska egenskaper varför det är intressant att just arbeta med återbrukat stål. Stena stål står också för kvalitetssäkring och lagerhållning vilket underlättar valet.

Men det finns utmaningar.

– Det som är utmanande för branschen är att hitta fram i nya affärsmodeller och nya processer och få ekonomi i något som inte enbart kan utgå från en kontinuerligt högeffektiv produktion. Här behöver vi tillsammans bryta ny mark,avslutar Sofia Lagerblad samtalet med oss.

Produktionen av nästa etapp av Trikåfabriken beräknas starta 2024.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078