23948sdkhjf

Klart: Gruvan får tillstånd

Dannemora Iron som är dotterbolag till Grangex får tillstånd att återöppna gruvan.

Grangex, före detta Grängesbergs Exploration, vill återöppna Dannemora gruvan i Uppsala län via sitt dotterbolag Dannemora Iron.

Mark- och miljödomstolen meddelar nu att bolaget får tillstånd för att bland annat bryta, anrika malm och omanrika anrikningssand. Maximalt 1,4 miljoner ton torr färdig produkt får tillverkas per år. Bolaget får även tillstånd till vattenverksamhet.

– Det är en historisk dag för Dannemoragruvan och naturligtvis GRANGEX. Att på mindre än ett år från det vi lämnade in vår ansökan till Mark- och miljödomstolen få en positiv dom visar på bra förarbeten och en väl genomförd tillståndsprocess. Nu ligger vägen öppen för att slutföra finansieringen av anläggningsprojektet och fortsätta upphandlingarna och förberedelserna inför byggstart i höst med en planerad produktionsstart under 2025. Då blir vi den första producenten av grönt malmkoncentrat som råvara för produktion av fossilfritt stål, säger Christer Lindqvist vd för Grangex i ett pressmeddelande.

Bolaget hade ansökt om verkställighet det vill säga att få börja använda tillståndet innan det vunnit laga kraft, Mark- och miljödomstolen beviljar detta bara för vissa delar av verksamheten.

Verksamheten får 16 villkor som reglerar allt från buller till energihushållning. Bolaget ska även ställa en ekonomisk säkerhet på 12,1 miljoner kronor.

Länsstyrelsen i Uppsala län hade yrkat på att ansökan skulle avslås bland annat på grund av osäkerheter kring bolagets påverkan på närliggande vattendrag med risk för att försäkra kemisk och ekologisk status. Ett annat skäl till avslag handlade om att det krävs mer kunskap kring de fladdermöss som finns på platsen.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, men för att ärendet ska tas upp där krävs prövningstillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081