23948sdkhjf

Boliden och Naturvårdsverket i tvist om utbyggnad till havs

Boliden vill bygga ut sitt industriområde utanför Skellefteå till havs med avfall från kopparproduktionen. En plan som Naturvårdsverket vill sätta stopp för, rapporterar Sveriges Radio.

Genom att bygga ut i havet, kan tungmetaller spridas i det redan förorenade vattnet, menar Helen Lindqvist på avfalls- och kemikalieenheten.

– Våra beräkningar visar att den planerade utfyllnaden kommer att leda till halttillskott av bly, kadmium, arsenik, koppar och zink, säger hon till Sveriges Radio.

Den brand som drabbade Rönnskärverket påverkar inte Bolidens planer på den 42 000 kvadratmeter stora utbyggnaden. En av anledningarna till expansionen är för att få större ytor för att hantera slagg.

Frågan ska senare i år upp i mark- och miljödomstolen. Boliden vill fylla ut med restprodukter från Rönnskärverkets biprodukt järnsand, en produkt som innehållet tungmetaller.

Pasi Peltola, miljösamordnare vid Boliden Rönnskär berättar för Sveriges Radio att järnsand är billig, lokalproducerad och ett tekniskt lämpligt byggmaterial. Han säger också att de har gjort flera studier på hur mycket metaller som skulle laka ut och att uträkningen visar att utlakningen inte är stor, enligt metallföretaget själva.

För att begränsa utlakning ska en vall av sprängsten och en gummiduk sättas upp. Men helt tätt kommer det inte att bli och Naturvårdsverket bedömer att utlakningen av metaller kan få stor påverkan på havet.

Men Pasi Peltola menar att de har en verksamhet, där metallerna behövs. Inte minst i den gröna omställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111