23948sdkhjf

Branden ingenting med Bolidens vinstvarning att göra

Vinstvarningen har mer att göra med gruvorna än branden vid Rönnskär, menar Bolidens vd Mikael Staffas. Enligt honom hade en vinstvarning gjorts oavsett, skriver Dagens industri.

Av de 700 miljoner kronorna som bolaget räknar med att gå i förlust, står affärsområdet Gruvor för 500 miljoner kronor av den negativa resultatpåverkan.

I finska Kevitsa har koppar- och nickelhalterna påverkats negativt av att bolaget stoppat brytningen i det område som kallas område 3 och fokuserat på område 4 med lägre halter.

– Vi har räknat fel och trott att vi skulle kunna köra omtag 3 och omtag 4 samtidigt och det har vi av säkerhetsskäl inte kunnat göra. Vi har klantat till det och sedan har vi klantat till det i kommunikationen där vi hade kunnat guida på ett bättre sätt, säger Mikael Staffas till Dagens industri.

Gällande branden i smältverket räknar man fortfarande med att den kan återupptas om några veckor. Däremot kommer bolaget tvingas sälja kopparanoder i stället för kopparkatoder då elektrolysverket har brunnit ner till grunden.

Men vad det skulle kosta att bygga ett nytt elektrolysverk, låter Mikael Staffas vara osagt. Däremot hänvisar han till uppskattningar från analytiker som menar att det kan kosta upp emot tre miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.391