23948sdkhjf

Uddeholms ugnar sparar energi med kontrollsystem

Verktygsståltillverkaren Uddeholm väljer att installera ytterligare tjugo av sina ugnar med FOCS, ett styrning- och optimeringssystem från Prevas. Tillverkaren har sedan tidigare systemet installerat på tio ugnar.

Utrullningen kommer att starta under det första kvartalet 2023 till och med första kvartalet 2024.

– Uddeholm har redan påbörjat sin omställning till fossilfri produktion och klimatneutralitet. Det är därför både kul och stimulerande att vi kan vara med på deras omställningsresa och bidra med strategiskt viktiga lösningar för att uppnå en hållbar produktion och spara energi, säger Martin Östberg, verksamhetskonsult på Prevas i ett pressmeddelande.

FOCS är ett övervakande kontrollsystem som bestämmer temperaturen i ugnens olika reglerzoner och styr tiden som ett ämne värms i en ugn på basis av den beräknade temperaturen. På så sätt uppnås ett optimalt uppvärmt material och optimalt utnyttjande av ugnen.

– 90 procent av stål som produceras i Skandinavien värms upp av ugnar som styrs av FOCS. Energibesparingarna ligger vanligtvis på 5-20 procent. Förutom att minska energiförbrukningen ökar systemet dessutom produktionskapaciteten genom att minimera tiden som batchen är placerad i ugnen. Produktivitetsökningar på uppemot 28 procent har noterats, säger Peter K Johansson, Sales Account Manager på Prevas.

Tillsammans med Jernkontoret och Swerea Mefos har Prevas utvecklat ett antal lösningar för uppvärmning av ugnar, vilket resulterade i produktfamiljen FOCS som inkluderar automatiska styrsystem.

– Med FOCS kan vi uppnå en genomgående hög produktkvalitet samtidigt som energiförbrukningen minskar och ökar produktivitet. Bra för både produktionen och klimatet, avslutar Peter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081